Battle Dress met broek 1e luitenant Regiment Veldartillerie Prins Frederik

wollen bd jas maat 49 broek maat 48 1/4

UITVERKOCHT / SOLD
Betaalwijzes

Bij Koninklijk Besluit nr. 26 van 1 juli 1950 werd bepaald dat er drie regimenten veldartillerie zouden worden opgericht waaronder het 'Regiment Veldartillerie Prins Frederik'. Dit regiment, voortkomend uit 3, 5 en 6 Regiment Veldartillerie, werd gelegerd in de Cort Heyligers- en Wilhelminakazerne te Bergen op Zoom. Begin van de jaren '50 was het de taak van dit regiment om de opleiding te verzorgen voor de middelzware veldartillerie.

Vanuit het bovengenoemde regiment werd op 8 maart 1953 de 44e Afdeling Veldartillerie (44 Afdva) opgericht. Deze afdeling werd op 16 maart 1953 gelegerd op de net nieuw gebouwde legerplaats 't Harde (nu de Luitenant-kolonel Tonnet-kazerne). Reeds in juni 1953 werd de afdeling overgeplaatst naar de Essen-Kool-Bergansius Kazerne te Ede. De afdeling was onderdeel van de divisieartillerie van de 4e Divisie, de op dat moment enige parate divisie van de landmacht. De afdeling was uitgerust met de getrokken 155 mm houwitser M1, later de M114 genoemd. Deze werd voortgetrokken door de High Speed Tractor 13 ton M5.

In 1957 werd de 1e divisie (Expeditionaire Macht) opnieuw opgenomen in de parate slagorde van de landmacht. Deze divisie was na zijn inzet in Nederlands Indië in 1950 mobilisabel gesteld. Eind 1957 werd besloten dat de 44e Afdeling Veldartillerie onder bevel van de 1e Divisie zou worden geplaatst geplaatst. Volgens de toen geldende naamsconventies moest de afdeling omgenummerd worden; het eerste cijfers uit de naam diende het nummer van de divisie te zijn en 44 Afdva zou dus 14 Afdva moeten gaan heten.

Meer afbeeldingen