Battle Dress Garde Prinses Irene

maat 48 wollen BD jas

€ 40,00
Betaalwijzes

Het einde van de oorlog betekende ook het einde van de Prinses Irene Brigade, en dus werd de brigade eind december 1945 opgeheven. Het vaandel, onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, werd ingeleverd. Maar prins Bernhard zei die dag: "Rond uw vaandel zal een nieuw regiment gevormd worden". In 1947 werd het vaandel uitgereikt aan het nieuw-opgerichte Garderegiment Prinses Irene opdat tradities zouden voortleven.

Nadat Meint van Lienden, de laatste Ireneman in actieve dienst, in augustus 1979 de dienst had verlaten, werd in 1982 besloten het koord voor de Landmacht te behouden en werd het overgedragen aan de Fuseliers van het Garderegiment. Alle militairen die zijn ingedeeld bij 17 Pantserinfanteriebataljon dragen sindsdien het koord.

Onder de naam Prinses Irene hebben militairen van de Koninklijke Landmacht deelgenomen aan de campagnes in het voormalig Nederlands Indie en Nieuw-Guinea (vijf bataljons van het Regiment), en in recentere tijden aan de NAVO missies op de Balkan (IFOR), SFOR en KFOR), de VN missie op Cyprus (UNFICYP) en de NAVO missies in Irak (SFIR) en Afghanistan (ISAF).

De huidige regimentscommandant is luitenant-kolonel Henk de Boe

Meer afbeeldingen

  • BD prinses Irene
  • BD prinses Irene
  • BD prinses Irene