Herinnerings Insigne Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945 (Lapel badge Binnenlandse Strijdkrachten)

achterzijde handtekening Prins Bernhard

€ 20,00
Betaalwijzes

Het Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945 werd na de oorlog door Prins Bernhard der Nederlanden ingesteld.

De Prins der Nederlanden was op 3 september 1944, zeer tegen de zin van de ministerraad en van de geallieerden tot "Bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten" gemaakt. Deze Oranjegezinde gewapende militie moest het gezagsvacuüm opvullen dat ontstond na het verjagen van de Duitse bezetter. De Prins speelde in de hem zeer toegewijde BS een grote rol.

De Binnenlandse Strijdkrachten, officieel Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten of "NBS" kwamen voort uit de drie belangrijkste verzetsgroepen: de Ordedienst (OD), de Landelijke Knokploegen(LKP) en de Raad van Verzet (RVV).

De ongeorganiseerde of spontaan georganiseerde BS heeft tal van verdienstelijke taken uitgevoerd en als bevelhebber van de BS werd Prins Bernhard, zoals dat de bevelhebber van een overwinnendlegerkorps toekomt, tot Commandeur in de Militaire Willems-Orde benoemd. Voor de manschappen van de Binnenlandse Strijdkrachten was er geen decoratie of zichtbaar eerbetoon. Zij kwamen niet in aanmerking voor het Mobilisatie-Oorlogskruis of het Oorlogsherinneringskruis. HetVerzetsherdenkingskruis werd pas in 1980 ingesteld.

Daarom werd vlak na de oorlog op persoonlijk initiatief van Prins Bernhard een herinneringsinsigne ingesteld dat aan alle leden van de Binnenlandse Strijdkrachten is uitgereikt. Het Herinneringsinsigne is een ovaal bronzen plaatje van 25 bij 20 millimeter. Op de voorzijde is een gekroonde "B" afgebeeld met het omschrift "BINNENLANDSCHE STRIJDKRACHTEN 1944-1945". In de rand, onder de '4' van "1944" beginnend en eindigend onder de '1' van "1945" staat de afkorting "VE MI". Vermoedelijk zijn dit de initialen van de ontwerper.[2] Op de keerzijde is in hoog reliëf de handtekening van Prins Bernhard aangebracht. Daarnaast bevindt zich aan de achterzijde een knevel om het insigne op de revers van een jasje te kunnen dragen.

 

Meer afbeeldingen