Prent briefkaart mobilisatie 1939 Constant Rebecquekazerne Eindhoven

gelopen 1947 Eindhoven-Delden

€ 4,00
Betaalwijzes

De voormalige Constant Rebecquekazerne aan de Oirschotsedijk 14B te Eindhoven, werd in 1939 in gebruik genomen als legerplaats. De kazerne maakte deel uit van de serie van 16 zogenaamde Boostkazernes, die vanwege de Duitse oorlogsdreiging met spoed in de periode 1938-1939 werden gebouwd.

Direct na de Duitse bezetting in 1940, werd de kazerne geconfisqueerd door de bezetter en werden extra gebouwen bijgebouwd, zoals de manschappenkantine en het later zo genoemde Duitse Dorp. Dit gebouwencomplex voor de legering van officieren en met aparte officiersmess, lag verwijderd van de eigenlijke kazerne en was gebouwd in de stijl van de Heimatschutzarchitektur. In feite was het een bunkercomplex, vermomd als liefelijk boerderijdorpje, om eventuele vijandelijkheden vanuit de lucht te misleiden. Dit geheel maakt deze kazerne afwijkend van de andere Boostkazernes.

Na de bevrijding werden tot eind 1947 in de kazerne de 3e en 10e compagnie Aan- en Afvoertroepen (AAT) gelegerd, waarna de Rij- en Tractieschool (RTS, voorheen in Harderwijk) er werd gevestigd. Deze functie bleef behouden het tot begin jaren negentig, toen een groot aantal kazernes werd opgeheven.

Meer afbeeldingen