Krant Voorwaarts 12 jan 1945 nood uitgave

dubbelzijdig bedrukt DIN A5 formaat

€ 4,00
Betaalwijzes

Voordat de Duitsers Nederland bezetten gaan de Rotterdamse journalisten bijzonder collegiaal met elkaar om. In café-restaurant Tivoli aan de Coolsingel hebben ze hun eigen 'perstafel', waar ze elkaar regelmatig treffen. Journalisten van alle Rotterdamse kranten (De Rotterdammer, De Voorwaarts, De Maasbode, Het Dagblad van Rotterdam etc.) komen hier als vrienden en collega's samen.

Als in 1940 Rotterdam wordt gebombardeerd, blijft van alle krantenpanden alleen het pand van de NRC wonderwel overeind. Ook hun drukkerij blijft gespaard. Dat lijkt eerst een grote opluchting, maar de bezetter besluit daar ook gebruik van te maken; via het nationale telexnet ANP bepalen de Duitsers wat er in de kranten komt te staan. Zo gebruiken ze de pers om geboden en verboden te verspreiden.

Naarmate de oorlog vordert, wordt het beleid van de bezetter steeds strakker. Kranten als De Rotterdammer en De Maasbode worden volledig verboden en andere kranten worden volledig bestuurd door NSB'ers. Het Rotterdamsch Nieuwsblad en de NRC zijn volgzaam, en passen zich aan aan de eisen van de Duitsers. Zo plaatsen de Rotterdamse kranten ook Duits nieuws, maar is het uit den boze om weerberichten te plaatsen! Weersomstandigheden kunnen namelijk veel invloed hebben op de oorlogvoering.

Hoewel er tijdens een oorlog natuurlijk altijd wel nieuws is, is het papier tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij schaars. De Rotterdamse kranten moeten van twintig pagina's hun nieuws op vier pagina's krijgen. Een tijdje later, in 1943, moeten ze het doen met slecht één dubbelzijdig bedrukt vel.

Naast de traditionele kranten steken in die tijd veel verzetskrantjes de kop op. In Rotterdam verschenen plaatselijke edities van grote illegale bladen zoals Trouw, Het Parool, Vrij Nederland en De Waarheid. In eerste instantie waarschuwen die illegale kranten voor de leugens in de genazificeerde kranten, maar publiceren uiteindelijk ook dagelijkse nieuwsbulletins.

Voorwaarts 12 jan 1945

Meer afbeeldingen

  • Voorwaarts 12 jan 1945