Krant Je Maintiendrai no 1 voor de Prov Groningen zaterdag 23 juni 1945
Je Maintiendrai was een krant die door het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgegeven.
Het begon in het Vredespaleis in Den Haag.
Cock van Paaschen, student economie in Rotterdam, ontmoette Meijer, een man uit Santpoort, die al enige tijd informatie verzamelde over vliegvelden en kustbewaking, Duitse hoofdkwartieren en berichten ontvangen via Radio Oranje. Deze berichten zette Meijer in een krantje dat het BC nieuws (Burgerlijk Contact) werd genoemd. Cock bood aan hem te helpen. Aangezien er problemen in Santpoort waren, zou het drukken in Den Haag worden gedaan.
Een dag later zat Cock in de bibliotheek van het Vredespaleis toen Jos Gemmeke langs kwam. Zij beloofde hem te helpen. Ze nam haar zuster in Wassenaar in vertrouwen omdat deze haar moest dekken als Jos niet bij haar ouders thuis kwam. Verder nam Jos veiligheidshalve de naam Els van Dalen aan en liet duplicaatsleutels maken van de hekken en deuren van het Vredespaleis, om daar onopgemerkt in de weekends te kunnen werken.
Er stonden stencilmachines in de kelders, die vrij veel lawaai maakten. Daarboven woonde de portier, dus vrijdagavond werden de machines naar zolder gebracht om daar onopgemerkt te draaien en zondagavond stonden ze weer beneden.
Jos reisde per trein naar Amsterdam om de kopij in de Breestraat 88 op te halen.
Je Maintiendrai
In januari 1943 werd besloten de krant een betere naam te geven: 'Je Maintiendrai'. Ze gingen een samenwerking aan met het 'Bulletin', dat in Utrecht werd uitgegeven, en de redactie werd uitgebreid. De oplage was 5000 stuks. Jos moest voor de verspreiding zorg dragen.
In augustus 1943 werd een zoon van één van de medewerkers gearresteerd. Aangezien hij een lijstje van namen en adressen in zijn zak had, volgden meer arrestaties. Ze haalden alle belastende zaken uit het Vredespaleis en doken onder. Cock blondeerde zijn haren, Jos vertrok naar Geldrop. Je Maintiendrai werd elders gedrukt en Jos verzorgde in haar nieuwe omgeving de verspreiding van 15.000 kranten.
Na enige tijd keerde zij terug naar Den Haag en ontdekte dat Cock weer in het Vredespaleis was, waar zijn moeder hoofd huishoudelijke dienst was. Aangezien de krant nu elders gedrukt werd, hielden zij zich voortaan bezig met het regelen van onderduikadressen en valse identiteitspapieren.
Hulp uit Engeland
Vanaf het moment dat hun goede vriend Tobias Biallosterski('Tobs') samen met zijn radio-operator Jan Steman in 1944 werd gedropt, kregen ze hulp uit Engeland. Hij had opdracht contact op te nemen met de ondergrondse pers. Ze ontmoetten elkaar in Santpoort, waar Cocks ouders woonden, waarna Cock en Tobs vertrokken om zijn radiozender op te halen. Toen ze bij het aardappelveldje kwamen waar Tobs de zender had verstopt, bleek er alleen nog zijn kristallen en wat verpakking te liggen.
Twee dagen later verzamelen ze in het Vredespaleis: Cock, Jos, Tobs en Jan Steman. De twee agenten hadden geld, informatie en een bericht van de koningin bij zich. Omdat Tobs geen zender meer had, besloot hij naar Londen terug te gaan. Steman bleef en Jos moest hem gaan helpen berichten te coderen. Met behulp van Herman Leus, een agent die eerder bij Vught gedropt was en zijn kristallen was kwijtgeraakt, fabriceerden zij weer een zender en zo werd Londen op de hoogte gesteld.
Cock en Jos droegen hun werkzaamheden over aan de redactie in Utrecht. Het Vredespaleis bleef hun ontmoetingsplaats. Ook de Groep Packard gebruikte de antenne in de toren.
In augustus 1944 werden Frank en zijn zuster Frankie Hamilton bij Abbekerk gedropt om de illegale pers te helpen. Frank ontmoette Cock en Jos in het Vredespaleis. Later assisteerde hij Tobs, die enkele weken later met Pieter de Vos werd gedropt, in Noord-Holland.