Bajonet M95 Hembrug/Steyr met rottenhaak pre 1900 (Bayonet M95 Hembrug/Steyr pre 1900)

pareerstang I 8699 ene zijde kling gekroonde T pareerstang andere zijde 6465 Kling OWG (Österreichische Waffenfabriks Gesellschaft in Steyr, Oostenrijk), nette schede met enkele draagsporen

UITVERKOCHT / SOLD
Betaalwijzes

Gedurende de beproevingen van het geweer werden er ook verschillende bajonet types beproefd. Dit resulteerde uiteindelijk dat de keuze viel voor een bajonet dat erg veel leek op de Britse Lee-Metford geweer bajonet. De M95 geweer bajonet had een driehoekig, bijna 36 cm lange T-back lemmet, met een totale lengte van bijna 48 cm. In de eerste instantie werden de M95 bajonetten besteld bij drie buitenlandse leveranciers: de Österreichische Waffenfabriks Gesellschaft in Steyr, Oostenrijk (gemerkt met OEWG), Alexander Coppel in Solingen, Duitsland (gemerkt met A C en een weegschaal) en de firma Weyersberg & Kirschbaum in Solingen, Duitsland (gemerkt met W.K. & C.). In 1904 begon Nederland zelf met de bajonet fabricage wat gebeurde door het Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen (gemerkt met HEMBRUG).

Sinds de invoer van het M95 geweer duurde het nog een paar jaar voordat de M95 bajonet zijn definitieve vorm kreeg. Vanaf ongeveer 1900 verdween de gekrulde pareerstang, terwijl in 1905 de lederen schede een messing knop en een lederen (handvat) sluitriem kreeg.

Meer afbeeldingen