Straatnamen Regiment Infanterie Oranje Gelderland

blauw op rood

€ 5,00
Betaalwijzes

Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland is de voortzetting van het voormalige Amersfoortse 5e Regiment Infanterie (RI) en traditiebewaarder van het voormalige Arnhemse 8e RI. Dit laatstgenoemde regiment werd vermaard door de verdediging in de meidagen 1940 van de Grebbeberg.

De naam stamt uit de 18e eeuw en met deze naam wordt de geografische afkomst van de regimentsbezetting en de binding met het koningshuis aangegeven. Het regiment is voornamelijk bekend vanwege het feit dat de gehele voormalige Troepenmacht in Suriname (T.R.I.S.) ook daarin onder was gebracht.

In verband met de vele reorganisaties werd het regiment in 1994 ontbonden maar vanaf 14 september 2006 werd het heropgericht. Momenteel heeft 45 Pantserinfanteriebataljon (45 PAINFBAT) de tradities van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland overgenomen. Deze eenheid maakt deel uit van 43 Gemechaniseerde Brigade en is gelegerd in de Johannes Postkazerne te Darp, nabij Havelte.

Een bijzonderheid is dat op 1 oktober 2011 voor het eerst in de geschiedenis van het regiment, de regimentscommandant (Luitenant-kolonel Ludy Schmidt, een van origine gebrevetteerde officier van het wapen der cavalerie), niet afkomstig was van het wapen der infanterie.

Meer afbeeldingen

  • Straatnamen Oranje Gelderland