Kamp Geld Westerbork 10 cent

10 cent

UITVERKOCHT / SOLD
Betaalwijzes

Het kampgeld was waardeloos. Bij binnenkomst in het kamp moesten Joden hun eigen geld afgeven. Zij kregen er kampgeld voor terug. Het wisselkantoor bood de Duitsers een makkelijke manier om zich het geld van de gevangenen toe te eigenen.

Kamp Westerbork in Drenthe werd door de Duitsers gebruikt als doorgangskamp. Joden uit het hele land werden hier naar toe getransporteerd. Wekelijks vertrokken treinen volgepakt met gevangenen naar de vernietigingskampen in Polen en Duitsland.

Om niet te veel in het oog te lopen met deze schandalige praktijken moest het dagelijks leven in Westerbork geordend verlopen. De woonomstandigheden in de barakken waren slecht, maar er werd voor afleiding gezorgd: gevangenen konden cursussen volgen en er werd gesport. In het kamp was ook een winkel - het Lagerwarenhaus - waar kleinigheden werden verkocht. Er werd betaald met het speciale kampgeld.

Tegen het einde van 1944 werd het kampgeld ongeldig. Op 12 april 1945 bevrijdde het Canadese leger kamp Westerbork. Er waren toen nog enkele honderden joodse gevangenen aanwezig.

Meer afbeeldingen