Book - De hele hap

Wim Hornman. De hele hap. Uitgeverij De Bezige Bij. 1953. 251 bladzijden.

€ 7,00
Betaalwijzes

Het boek geeft een waarheidsgetrouwe weergave van de acties tijdens de na-oorlogse krijgsverrichtingen in Nederlands-Indië, alleen de namen van de personen zijn gefingeerdHoofdpersoon is Jack Bender, die gevolgd wordt vanaf het moment dat hij samen met de overige leden der Mariniersbrigade een training volgt in Camp Lejeune tot het moment dat zijn directe superieur en voorbeeld sergeant L.W.M. de Griek sneuvelt tijdens de eerste politionele actie in  november 1947 en Bender De Griek opvolgt als commandant van zijn peloton.

Samen met Bender doorleven we de harde training in Amerika, reizen we naar Nederlands-Indië en doorlopen we de harde ontgroeningen.  We lezen over de aantrekkelijkheid van veel vrouwen en drank teneinde gedurende een korte periode vergetelheid te vinden, maar ook zien wij hoe de harde acties de mannen van het peloton van De Griek steeds hechter aaneensmeedt.

Tijdens deze acties zien wij de hoofdpersonen, Bender, maar ook de zwakke Geest, De Griek en anderen als persoon door de omstandigheden groeien. We zien hoe in tijden van nood of van weerloosheid soms teruggegrepen wordt naar de godsdienst omdat er naar verklaringen wordt gezocht die er niet zijn.

We ontmoeten een zeer interessante pater als een der jongens vermoord is door inlanders. Zeg eens, pater. Waarvoor stierf deze jongen? Om Indië te mogen verlossen? Om orde en rust te herstellen, terwijl we zelf niet eens mogen schieten? En het antwoord: bij het sterfbed blijft er maar één ding over: geef het leven terug aan de schepper.

We zien de machteloosheid van een kapitein over de politiek: Wat wist hij van de machten die achter de schermen werkten. Hij was militair en had te gehoorzamen. Maar hij had ook de zorg over zijn manschappen.  Als een van hen zou sneuvelen, goed, dat was het risico van de soldaat. Maar dan moest hij ook vallen voor een goede zaak en niet voor een fictie.

We zijn bij Bender als hij de lijken van door opstandelingen vermoorde inlandse vrouwen kotsend van ellende uit de kali moet vissen en we zien hem vrijwel ineenstorten als het verbrande lichaam van een vermoorde kameraad gevonden wordt. We zien hem de zin en de waanzin van zijn positie doorgronden en stuk voor stuk maken deze beeldend geschreven scènes het boek de moeite waard omdat ze de menselijkheid en onmenselijkheid waartoe omstandigheden de mens kunnen leiden treffend weergeven.

Meer afbeeldingen