France - Helm M1926 Adrian Politie (Helmet M19 26 Adrian Police)

with liner no chinstrap

€ 50,00
Betaalwijzes

Een adrianhelm (Frans: casque Adrian) is een militaire helm, afkomstig van het Franse leger in de Eerste Wereldoorlog. De helm werd ontwikkeld voor de loopgravenoorlog als eerste moderne stalen helm en werd later ook gebruikt door andere legers en door burgerlijke ordediensten.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog droegen Franse militairen de standaard kepie, die geen bescherming bood tegen vijandelijk vuur. Al gauw bleek een betere bescherming echter onontbeerlijk voor frontsoldaten. Het Frans leger liet een stalen helm ontwikkelen die bescherming bood tegen rondvliegende granaatscherven. Deze helm, de Adrian M15, werd ingevoerd vanaf september 1915. De massaproductie werd toegeschreven aan Louis Auguste Adrian, naar wie de helmen werden genoemd. Ondanks de bescherming tegen rondvliegend shrapnel was hij niet bestemd om bescherming te bieden tegen kogels. Bovenop de helm was een kam gemonteerd die scherven van bovenaf kon afbuigen. De helm van zacht staal woog ongeveer 700 gram en was daarmee lichter dan de Britse brodiehelm en de Duitse stahlhelm die kort daarna werden ingevoerd. De Franse helmen waren horizonblauw en droegen vooraan een insigne van de legerdivisie met de initialen "RF". Tegen het eind van de oorlog werd de helm ook gebruikt in de meeste andere onderdelen van het Franse leger en ook in diverse buitenlandse legers, zoals dat van België,Griekenland, Italië, Japan, Luxemburg, Mexico, Marokko, Peru, Polen, Roemenië, Rusland, Servië of de Verenigde Staten. Elk land verwerkte zijn eigen kenteken op de voorkant van de helm. Zo droegen Belgische helmen het insigne van een leeuw en schakelde men over op zwarte helmen. Soms werden de kentekens weggehaald omdat kogels makkelijker afschampten op gladde oppervlakten.

Na de oorlog bleven de helmen in gebruik, ook bij andere diensten. Zo gebruikten onder meer de Franse politiediensten en de Belgische rijkswacht de adrianhelm. In 1926 verscheen een verbeterde versie in steviger staal, de M26. De helm bleef militair in gebruik tot in de Tweede Wereldoorlog. De Franse politie gebruikten de helm tot in de jaren 70

Meer afbeeldingen

  • Helmet M26 Adrian Police
  • Helmet M26 Adrian Police
  • Helmet M26 Adrian Police
  • Helmet M26 Adrian Police